Hopp til hovedinnhold

Stort kartleggingsprosjekt hos Mibau Stema Norge - Europas største pukkverk!

Bergindustriarkivet har kartlagt arkivene til Mibau Stema Norge AS, tidligere Norsk Stein AS. Bedriften har lokasjoner både på Jelsa, Tau og Dirdal i Ryfylke

  • 1/1
    Odd Hotvedt var en av gründerne av Norsk Stein og er fortsatt aktiv i bedriften. Her sammen med Ingrid Nøstberg fra bergindustriarkivet. Foto: Norsk bergindustriarkiv

Norsk Stein AS ble etablert i 1987 da det ble opprettet et steinbrudd på Jelsa. Anlegget utviklet seg raskt og er i dag Europas største pukkverk med en årlig produksjon på 12 millioner tonn! Råmaterialene tas ut fra dagbrudd og knuses og bearbeides videre til ulike produkter: sand til tilslag, materialer for veikonstruksjon, offshorematerialer, jernbaneballast og spesialapplikasjoner til forskjellige sektorer. Produktene skipes direkte ut fra eget kaianlegg, og mesteparten eksporteres til Europeiske markeder.

Norsk Stein AS eies i dag av Mibau Stema Group og endret våren 2024 navn til Mibau Stema Norge AS. Foruten lokasjonen på Jelsa har bedriften anlegg også på Tau og i Dirdal.

Les mer om Mibau Stema Norge AS: 

  

  • 1/1
    Norsk Stein AS skiftet navn til Mibau Stema Norge våren 2024. Foto: Norsk bergindustriarkiv

Tau pukkverk

Tau pukkverk har røtter tilbake til 1985 da bedriften Singel & Grus etablerte seg på Tau. I 2016 fusjonerte Tau pukkverk med Norsk Stein AS og er i dag en del av Mibau Stema Norge AS. Steinbruddet er i dag Norges tredje største med en årlig produksjon på 3,5 millioner tonn. Råmaterialet er en spesielt hard stein med merkenavnet Dura-Splitt som i all hovedsak brukes i asfalt og jernbaneindustrien i Europa.  

Dirdal steinbrudd

Steinbruddsvirksomheten i Dirdal startet opp i 1978 ved at bedriften Singel & Grus etablerte virksomhet på stedet. 1 2016 ble ble Dirdal steinbrudd, sammen med Tau pukkverk, fusjonert med Norsk Stein AS. Bruddet leverer hovedsaklig til offshoreindustrien.

  • 1/1
    Mibau Stemas Norges anlegg på Jelsa er Europas største pukkverk. Foto: Norsk Bergindustriarkiv
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1